Egyiptomi tarot

Egyiptom bűvölete ragadta meg a művészt és alkotta meg ezt a csodálatos paklit. Többféle verzió is készült az idők folyamán ebben az egyiptomi stílusban. Ilyen a Kleoptára, Ibisz tarot. Nem szabad ezeket összekeverni, ha hasonlítanak se. Ennél a kártyánál az illusztrációt Silvana Alasia készítette.

Etteliánál hallottuk először arról az elképzelésről hogy a tarot kártya jelképrendszere egyiptomi eredetű. Ezt bizonyítani nem tudjuk, de félelmetesen ráillik a kabalára, követi a hermetizmust, tele van alkímiával és mindezeknek a filozófiáknak az eredete valahol Egyiptomban gyökerezik. Így az elképzelés egyáltalán nem lehetetlen, bár mérget nem vehetünk rá. Az értéke és a minősége és jelentősége nem csökken. A tarot arra szolgál hogy vezessen minket belső bölcsességünk keresésében. Egyfajta képes nyelv aminek a segítségével megérthetjük személyiségünket, céljainkat, egy belső tükröt tár elénk. 

Aki szereti az egyiptomi dolgokat annak biztosan nagy szerelem lesz az Egyiptomi tarot. Vannak benne eltérő dolgok. Például az akasztott embernél. Itt nem az akasztott embert látjuk, hanem egy áldozati szertartást. Bizonyos értelmében akár tisztább érthetőbb gondolat ez a megközelítés. Sokan tartanak ettől a laptól, mert valamilyenféle megrekedésre utal. Ez a megjelenítés is teljesen találó. Az akasztott ember, igazából Odin, aki függött az Yggdrasilen a világfán, hogy szeméért cserébe megkapja a rúnák titkát (az az bölcsességet). Az áldozatról szól ez az analógia, amit sose könnyű meghozni, mert fájdalommal, veszteséggel jár. Áldozat nélkül sosincs fejlődés. Ha a lapot ebből a szemszögből nézzük megértjük, hogy miért nem Odin került fel az egyiptomi tarotra és ugyanakkor az áldozati szertartás jelentése és gondolatisága, akár bizonyos tekintetben kézenfekvőbb is. A művész ezzel nem tévedett, hanem nagyon is megfontolt volt.

Ábrázolás módjában azokon a képeken ahol szemben ábrázolta a jelenetet az egy picit zavaró, hisz az egyiptomiak végig oldal nézetből ábrázoltak mindent. Ezt tudnám, mint kis aprócska szépség hibát felróni, erre a paklira. Ettől eltekintve gyönyörű csomagról van szó. Olvastam, hogy a kártyák stílusát illetőleg az óbirodalomhoz kötik, ami meglehetősen téves elképzelést. 

Aki járatos az egyiptomi történetben az azonnal felismeri Ehnatont, az "ereknek" fáraót az érmék királyánál és feleségét Nofertitit (más néven Nofretete akinek nevének jelentése: „a szépség megérkezett”) az érmék királynőjénél.  Nekik például az óbirodalomhoz semmi közük, mivel az új birodalomban éltek. 






Továbbá a többi udvari kártyán is felismerhetőek az új birodalmi uralkodók. A botok királya II. Ramszesz és felesége a botok királynője Nofertari.






A kelyheknél Tutenhamon fáraó és felesége Anheszenamon fedezhető fel.






Kardok királya I. Széthi és felesége Tuja. II. Ramszesz apja és anyja.






A Kis Arkánum lapjain szimbólumok láthatóak. Kezdők számára mindenféleképpen nehézséget jelent, mert kevés megfogható jel van, ezért a kicsit tapasztaltabbak számára ajánlják ezt a csomagot. Kellő utána járást igényel, de ettől eltekintve nagyon jó kártyacsomag. 













Megjegyzések