Johari-ablak tarot kirakás

A Johari ablak kognitív pszichológiai eszköze, melynek célja, hogy a személyiségnek négy aspektusát vázolja fel és azt, hogy ez hogyan kapcsolódik a külvilággal. Az spirituális elemzéseknél ez a módszer nagyon népszerű, hisz a rejtett oldalunkat elemzi, bár ez nem egy kezelés és nem is helyettesíti azt, hanem egy intuitív játék magunknak.

Az intuícióról és a pszichikus képességekről gyakran azt gondolják, hogy természetfeletti képességekből adódik, viszont igazából fejleszthető és észérvekkel alátámasztható technikáról van szó, ami bárki számára megtanulható, hisz intuíciós képessége mindenkinek adott, amit lehet erősíteni. Az intuíció a tudattalanban tárolt tapasztalatokból dolgozik.

A tarot számunkra lényegében egy "önfeledzési" lehetőséget ad. Így belső bölcsességet kapunk általa és nem is az a célja, a téves elképzelésekkel szemben, hogy a jövőt fürkésszük, hanem egy spirituális eszköz, ami pozitív változásokat eredményez.

A tarot mivel archetípusokkal dolgozik ezért ilyen hatékony az intuíciónk előmozdításában. Lényegében hozzáférhetünk a tudattalanhoz, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy a mélyből felhozzuk a tudat felszínére ezeket az ismeretlen személyiségrészeket és kielemezzük őket.

Az életünkön legkönnyebben és leghatékonyabban úgy tudunk fejleszteni, ha önmagunkon dolgozunk. Lényegében az egyetlen hús matéria, amivel dolgozhatunk. Úgy gondolom, hogy az spirituális tarot kirakások nagyobb figyelmet érdemelnek.

  1. Aréna: Amit mindenki beleértve a kérdezőt is tud
  2. Vak: Amit mindenki tud, kivéve a kérdező
  3. Sötét: Amit csak a kérdező tud, mások nem
  4. Zárt : Amit senki nem tud, még a kérdezőt sem


1. Aréna, nyitott oldal: Amit mindenki tud, mindenki lát és észlel belőlünk. Ez a részünk mindenki számára látható, magunk is tisztába vagyunk vele és ez a részünk az, amivel valamilyen kölcsönhatásba kerülünk a többi emberrel. Ezek azok a dolgok amikkel tisztában vagyunk, akár jó, akár rossz, ezt nem rejtjük véka alá.


2. VAKFOLT: Amit mindenki tud, csak "Én" nem.. A vakfolt egy olyan személyiség rész, ami mindenki számára látható, de magunk nem vesszük észre, mivel valahogy kívül esik, nem észleljük, viszont mások tökéletesen tisztában vannak ezzel az oldalunkkal. A barátaink észrevehetnek különböző előnyös előnytelen tulajdonságainkat, amiket nem tudunk magunkról. Például, hogy esetleg csámcsogunk, vagy szürcsölünk evés közben. Jobb esetben ránk szólnak és ilyenkor realizálhatjuk a vakfoltunkat. Viszont nem minden esetben közlik velünk, vagy néha nem is tudunk szembesülni a hülyeségeinkkel és akkor esetleg kínos kibeszélések áldozataivá eshetünk.


3 Ez a titkos oldalunk, Sötét részünk: Itt a személyiség olyan aspektusairól van szó, amelyekkel teljesen a tudatában vagyunk, viszont valamilyen oknál fogva nem nagyon osztjuk meg másokkal. Ezt mi tudjuk, de többiek számára rejtett az az láthatatlan. Lehet nem szeretnénk megosztani, mert kellemetlennek tartjuk, viszont ezek akár jó tulajdonságok is lehetnek, de valami miatt cikinek gondoljuk, vagy úgy érezzük fölösleges megmutatni magunkból és nem akarunk dicsekedni vele.


4 Zárt: ami teljesen ismeretlen magunk és mások számára is. Ezek olyan viselkedési minták, amik mások számára nem tudatos, mi meg nem érzékeljük őket, mivel a tudattalanunk mélyén vannak. Tehát rejtett, tudattalan erőket képvisel, amelyek motiválnak minket anélkül, hogy felismernénk vagy megértenénk őket.



.



Érdemes megvizsgálni a kontrasztokat, hogy ezek hogy jelennek meg a kirakásban, hogy milyen jellegű ellentétek vannak jelen. A tudattalanból azért is jó felhozni ezeket a rejtett dolgaink, mert sokszor valamilyennek akarjuk látni magunkat, vagy a környezetünket és a dolgainkat. Miközben esetleg valami teljesen más húzódik ott, vagy egy picit más árnyalatba kéne ezeket tenni.

A tarot, a számmisztika és az asztrológia nem terápia, ezért nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést. Kirakások felhasználása csak saját felelősségre alkalmazható. Nem helyettesít semmilyen terápiát. A tarot olvasásnak szórakoztatási célja van. A kérdező felelős a döntései és cselekedetei meghozatalában. Konzultációként nem kérhető.


Megjegyzések